Opowieści dziwnej treści z herbatką w tle
Blog > Komentarze do wpisu
YERBA MATE

Mija ten czas niesamowicie. Czas który poświęcam innym powoduje "przeciągi" w herbatkowym blogu. Bądżmy jednak dobrej nadziei, postaram się przestrzegac w miarę regularnych wpisów ku Waszej drodzy czytelnicy uciesze.

                          

Zawsze kusił mnie temat Yerba mate. Kusił z dwóch względów. Po pierwsze nigdy nie było mi dane delektować się tym trunkiem we właściwy sobie sposób. Po drugie znany skądinąd polski podróżnik Wojtek WC kwadrans Cejrowski, gdziekolwiek by się nie pojawił , zawsze miał przy sobie termosik wraz z dziwnym naczynkiem z rurką i naparem.

Czym więc jest ów tajemniczy, nieznany napój.

Pierwsza wzmianka w kronikach hiszpańskich pochodzi z 1537 roku i opisuje sporządzany przez tubylców w regionie Guayrá napój pity w małej tykwie przez owiniętą tkaniną rurkę z trzciny tacuapí. Hiszpanie nazwali ten napój yerba mate. Po hiszpańsku „yerba” czy „hierba” to po prostu zioło lub trawa. Słowo „mate” wywodzi się najprawdopodobniej z języka keczua, w którym „matí” oznacza tykwę.Początkowo Hiszpanie byli przeciwni nieznanej używce. W 1596 roku gubernator Asunción Arias de Saavedra wydał dekret zakazujący spożywania mate. Stopniowo jednak — dzięki poparciu jezuitów, którzy widzieli w mate dobrą alternatywę wobec alkoholu, głównie chichy i guarapo — mate zyskała na znaczeniu. To właśnie jezuici opanowali sztukę sadzenia ostrokrzewu paragwajskiego (ok. 1670 roku) i założyli pierwsze uprawy w okolicach wiosek i redukcji misyjnych. Produkowana przez nich yerba była używana nie tylko na terenie dzisiejszej Argentyny, Paragwaju i Urugwaju, ale również wywożona do wicekrólestwa Peru i kapitanii generalnej Chile. Jezuici szybko zrozumieli, że po pierwsze, dzięki yerbie robotnicy guaraní pracowali dłużej i wydajniej, a po drugie uprawa ostrokrzewu może stać się dobrym źródłem dochodów. Zakon sprawował niemal wyłączną kontrolę nad produkcją yerba mate do czasu likwidacji redukcji w 1768 roku.W połowie XX wieku w prowincji Misiones mieszkało 40 tysięcy kolonistów, z czego 25% uprawiało ostrokrzew paragwajski. W tej grupie było wielu Polaków, którzy dotarli do Argentyny w pierwszej fali emigracji za chlebem i razem z kolonistami z Ukrainy zostali osiedleni w prowincji Misiones, głównie w dwóch ośrodkach: Apóstoles (założone w 1897 roku) i Azara (1901). Brali oni aktywny udział w rozwoju upraw yerba mate. Jednym z nich był Julian Szychowski, założyciel gospodarstwa La Cachuera, produkującego bardzo popularną dziś markę Amanda. Jego syn włożył tak duży wkład w rozwój przemysłu yerba mate, że w 1985 roku został pośmiertnie odznaczony orderem Yerba Mate, nadawanym przez Ministerstwo Rolnictwa.

Jak przygotować dobry napar?

1. Naczynko mate należy wypełnić w ok 60%-75% objętości yerbą.

2. Przykryć otwór ręką, obrócić naczynko tak aby otwór (zakryty cały czas ręką) był na dole. Mocno wstrząsnąć naczynkiem kilka razy. To powoduje, że pyłek i drobne listki znajdują się na dole a większe listki i gałązki na górze.

3 Następnie delikatnie - z powrotem - obracamy naczynko. Przez wstrząsanie obrócengo (w kroku 2) naczynka i odwrócenie go z powrotem, yerba dobrze układa się w mate. Czyli drobne elemnty yerby są na górze, a duże kawałki na dole. to zapewnia nam dobre filtrowanie wody i redukuje do minimum efekt zapychania bombilli.

4. W korku trzecim - jak już opisano - obracamy naczynko, ale lekko - trzymając w dłoni - przechylamy je. Ten przechył powoduje, że w yerbie robi się droba szczelinka (coś w rodzaju dołka, zagłębienia) . W to zagłębienie będzie włożona później bombilla.

5. W szczelinkę wlewamy wodę o temparturze około 65stopni ( moża zmieszać zgotowaną wodę z nieco mniejszą ilością wody o temperaturze pokojowej i uzyska się temperaturę 65stopni), ale tak aby wody nie przykryła yerby, tylko ją lekko nasączyła. Pozostawiamy na dwie minuty.

6. Umieszczamy bombille w miejscu gdzie yerby jest najmniej (czyli w tej wcześniej uformowanej szczelince). Nalezy pamiętać, aby nie mieszać yerby bombillą. Można bardzo delikatnie poruszyć naczynkiem, tak aby yerba przykryła nieco bombille.

7. Jesli wczesniej przygotowaliśmy wodę w termosie, to można już przystąpić do parzenia mate. Staramy się nie wlewać do mate zbyt dużo wody - tak aby woda nie przykryła całej yerby w naczynku.

Napar z Yerba mate ma właściwości pobudzające, likwiduje uczucie głodu i zmęczenie. Ma korzystny wpływ na działanie całego układu nerwowego oraz mięśni. Wpływa na poprawę koncentracji umysłu, poprawia perystaltykę jelit .Jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera m.in. witaminy A, B1, B2, C, E. Ponieważ likwiduje uczucie głodu, może być stosowany w kuracjach odchudzających.

Porady praktyczne :

Gdzie kupić:

1) Praktyczny 4-elementowy zestaw do yerba mate z termosem.
     http://www.yerbamatestore.pl/

2)  Yerba Mate Argentyna ,Paragwaj

      http://www.yerbamate.pl/

3)   Są również "polskie" niedrogie wynalazki z naszego Herbapolu.

                      Co są warte? Z tym pytaniem pozostawiam już Was , kochani           herbaciarze.

   


czwartek, 23 sierpnia 2007, wyborca2

Polecane wpisy

  • 1,5 KUBKA DZIENNIE

    Polska dogania Europę. Przynajmniej pod względem spożycia herbaty. Nie łódzmy się jednak, że 1,5 herbaty dziennie na głowę przeciętnego obywatela RP, jest tym s

  • HERBATA HERBACIE NIERÓWNA

    Rynek herbat w Polsce rozwija się wprawdzie powoli i napotyka na wiele przeszkód związanych przede wszystkim z mentalnością Polaków i brakiem kultury raczenia s

  • PRZYWITAJ GOŚCIA HERBATĄ

    Historia picia herbaty w Chinach sięga czterech tysięcy lat.

Komentarze
Gość: YerbaMateManiak, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/09 10:57:07
Polskie, niedrogie wynalazki sa niewiele warte moim zdaniem, zapraszam do dzielenia się wrażeniami i opiniami na temat picia yerba mate na forum www.yerbaherba.pl Zapraszam i pozdrawiam serdecznie :-))
-
2013/02/19 11:42:50
Ja mate piję już od dłuższego czasu. Niesposób jej się oprzeć w ciągu dnia. Piję ją zamiast kawy i świetnie się sprawdza. Stworzyłem nawet stronkę z podstawowymi informacjami o yerba mate
-
Gość: Yerba Mate, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/23 22:27:31
Mamy lato, więc serdecznie polecam wypróbowanie yerba mate Terere czyli zalewanej zimną wodą lub sokiem z kostkami lodu. Wspaniale orzeźwia w upalne dni :)