Opowieści dziwnej treści z herbatką w tle
Blog > Komentarze do wpisu
DZIESIĘĆ PRZYKAZAŃ HERBATKOWYCH

10 przykazań przygotowania Herbaty


  1. Używaj wyłącznie świeżych listków herbacianych – powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku lub specjalnej torebce, z dala od obcych aromatów.
  2. Używaj świeżej wody – opróżnij czajnik i napełnij go przefiltrowaną wodą. Ważne jest, aby nie była zbyt twarda ani mineralizowana. Woda nie powinna się długo gotować, przy pierwszych oznakach wrzenia należy ją zdjąć ze źródła ciepła. Ma wtedy białe zabarwienie - stąd nazwa biały wrzątek.
  3. Upewnij się, że dzbanek jest czysty – odkładająca się warstwa taniny powoduje, iż herbata jest bardziej gorzka. Dwie deserowe łyżeczki sody rozpuszczone w gotującej wodzie pozwolą w ciągu 2-3 godzin usunąć osad.
  4. Podgrzej swój dzbanek – opłucz go ciepłą wodą przed zaparzeniem listków.
  5. Stosuj prawidłową ilość herbaty – jedna łyżeczka, tj. 2-3 gramy herbaty na ok. 200 ml wody. Parząc w dzbanku należy wsypać 1-2 łyżeczki dodatkowo.
  6. Stosuj prawidłowy czas parzenia, uwzględniając typ i gatunek herbaty.
  7. Zawsze zamieszaj przed podaniem.
  8. Podawaj herbatę zaraz po zaparzeniu.
  9. Po użyciu wypłucz dzbanek gorącą wodą, nigdy nie myj go w zmywarce i nie stosuj detergentów.
  10. Eksperymentuj z herbatami tworząc swoje własne mieszanki, łącząc różne gatunki i smaki.
piątek, 13 maja 2011, wyborca2

Polecane wpisy

  • 1,5 KUBKA DZIENNIE

    Polska dogania Europę. Przynajmniej pod względem spożycia herbaty. Nie łódzmy się jednak, że 1,5 herbaty dziennie na głowę przeciętnego obywatela RP, jest tym s

  • HERBATA HERBACIE NIERÓWNA

    Rynek herbat w Polsce rozwija się wprawdzie powoli i napotyka na wiele przeszkód związanych przede wszystkim z mentalnością Polaków i brakiem kultury raczenia s

  • HERBATKOWO POWRACA

    W końcu nadszedł ten czas. Zmuszony przez herbacianych fanatyków i trochę ze wstydu za brak aktualizacji, powracam.Korzystając z sytuacji, chciałbym podziękować