Opowieści dziwnej treści z herbatką w tle
RSS
środa, 30 marca 2005
Czerwona

Całowanie przypomina picie herbaty z sita- ani jednym, ani drugim nigdy nie można się nasycić."
Lie Cy

Święta za pasem , piekna pogoda - chce sie żyć. Krótko mówiąc czas porzucić zimowe zmartwienia i zacząć wiosenne porządki szczególnie ze swoim zdrówkiem.

Spacery w cieple słoneczka, szum morza, piekno polskich gór - to wszystko o czym zapominamy spędzając kawał życia przed telewizorem w mrożne dni.

Czas na herbatkę....

Dziś polecę parę gataunków herbaty czerwonej - herbaty częściowo sfermentowane. W procesie produkcji stosuje się liście najlepszych gatunków herbaty Oolong, które w całości i bez zwijania poddaje się fermentacji, lecz tylko do dwóch godzin. Filiżanka herbaty Oolong zawiera średnio 12,5 mg teiny.

Z gatunków , które nie są zbyt srogie a naprawde godne Waszego podniebienia polecam :

Oolong Formosa
Oolong Dung Ti
Oolong Formosa Superior
Pu-Erh

Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.

  • Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Pomaga w koncentracji
  • Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
  • Hamuje zmiany miażdżycowe
  • Poprawia pamięć
  • Reguluje przemiany materii
  • Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
  • Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
  • Przyspiesza trawienie alkoholu
  • Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
  • Reguluje działanie układu pokarmowego
  • Ma właściwości moczopędne
  • Obniża ciśnienie
  • Wzmacnia organizm.

Jak dobrze zaparzyć czerwoną :


Do czajniczka wsypujemy niepełną łyżeczkę liści lub jedną kostkę herbaty Pu-Erh na jedną filiżankę. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, pamiętając o wcześniejszym podgrzaniu filiżanek. Dobrej jakości liście można zalewać do trzech razy, bez utraty intensywnego aromatu i smaku. Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Pamiętać należy, że cukier może zneutralizować niektóre lecznicze właściwości, dlatego też nie poleca się słodzenia herbaty Pu-Erh. Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie.

15:24, wyborca2
Link Komentarze (1) »
czwartek, 24 marca 2005

Spokojnych , Wesołych oraz Pogodnych Świąt, Bogatego Zająca, Mokrego dyngusa oraz dobrych fusów herbacianych.....

15:14, wyborca2
Link Komentarze (1) »
Herbatkowo z rana

Herbatkowo z rana

Za oknem cieplutko, chociaż pochmurnie - dlatego też łyk dobrej herbatki staje sie niezbędny do normalnego funkcjonowania. Reszta załogi zapija zmeczęnie mocnym naparem fusiastej kawy ale ja wolę coś zielonego ....

Przeszukując właśnie YAHOO.com odnalazłem parę ciekawostek o herbacie inaczej. W Birmie na ten przykład jada się świeże liście herbaty podobnie jak sałatę, zaś w Tybecie zastępują one nasze warzywa i gotuje się z nich zupę.

W Chinach herbata stosowana była nie tylko doustnie, lecz także zewnętrznie w postaci maści przynoszącej ulgę przy bólach reumatycznych.

A w Polsce ???

Herbata zaczyna być czymś więcej niż tylko zalewaniem Sagi czy Liptona z torebki. Uwierzcie mi - za 5 czy 10 zł, nie ma cudu - nie pijemy herbaty tylko jej namiastkę ( wyrób czekoladopodobny nasuwa mi się odrazu ) ...

Łyk na zdrowie Panie i Panowie !!!!

10:04, wyborca2
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 marca 2005
Jaj dobrze zaparzyć herbatkę

Czas parzenia jest również związany z typem herbaty. W przypadku herbaty czarnej długość parzenia jest uzależniona od oczekiwanych właściwości. Aby uzyskać napój pobudzający należy pozostawić liście w naparze 3 minuty.
Działanie relaksacyjne otrzymamy gdy wydłużymy ten czas do 5 minut.
Czas parzenia zielonych jest ściśle związany z gatunkiem herbaty, ale najczęściej nie przekracza 2-3 minut.
Z haiwana napar herbaciany przelewamy do filiżanki lub czarki przez szczelinę między naczyniem a przykrywką.
Herbata najlepiej smakuje pita małymi łyczkami z cieniutkiej porcelanowej czarki.
Wiele herbat można parzyć 2-3 krotnie.
Różnego rodzaju zaparzacze sprawiają, iż przygotowanie naparu herbacianego łączy w sobie wygodę i przyjemność
.

12:56, wyborca2
Link Dodaj komentarz »
Opowieści początek przy dobrej herbatce

Pijąc herbatkę zakupioną właśnie w internetowym sklepiku uswiadomiłem sobie iż za parę dni święta , które od pewnego momentu kojarzyć przestały sie z rodziną i pachnie tu czystą komercją.   Nie ukrywam, że również Boże Narodzenie kojarzy mi się ostatnio bardziej ze sklepowymi dekoracjami a rodzina zagoniona w codzienności traci na tym swoją tajemnicę.

Pije sobie herbatkę Japan Sencha Fuji , którą charakteryzuje subtelny smak i przyjemny zapach. Niczym prawdziwy japończyk ceremoniuję sposób parzenia przestrzegając co nastepuje :

- woda broń panie boże z kranu ( najlepiej niegazowana , niskosodowa, średniomineralizowana )

- przegotowana woda , ale zalewanie herbaty następuje dopiero przy ostudzeniu do 60 stopni.

Celebracja trwa - aż miło, smakuje wyśmienicie.....

12:36, wyborca2
Link Komentarze (3) »